Kunststof of houten kozijnen?

Je huidige kozijnen zijn echt toe aan vervanging. Houtrot en bladerende verflagen zijn een doorn in het oog van huiseigenaren. Nu sta je voor de materiaalkeuze: hout of kunststof? Hout wordt vaak gekozen vanwege de warmte die het uitstraalt en men denkt dat kunststof niet past bij een karakteristiek huis. Maar dat hoeft geen belemmering te zijn: kunststof kozijnen zijn er in allerlei varianten en kleuren en ook in de variant “houtlook” waarbij je het verschil met echt hout niet zult zien vanwege de echte houtnerf structuur.

De voor- en nadelen van kunststof
Er zijn een heleboel voordelen te noemen van kunststof kozijnen. Zo denk je misschien dat kunststof niet duurzaam is, maar niets is minder waar. Door dubbel glas te kiezen zijn ze warmte- en geluidisolerend, je spaart het milieu door niet telkens te hoeven verven of beitsen en dus bespaar je op je eigen kosten op de lange termijn. Qua onderhoud heb je niet meer nodig dan een zachte doek met wat lauwwarm water en heel soms en druppel smeerolie om de ramen soepel te laten openen en sluiten. Een ander voordeel van kunststof kozijnen is de draai-kiep functie. Heerlijk een fris briesje door het huis zonder dat het raam wagenwijd open moet worden.

Niet alleen maar rozengeur en maneschijn
Bij elke goede afweging, moeten ook de nadelen overwogen worden. Zo kan het als nadeel worden gezien dat het raam in draai-kiep stand altijd naar binnen zal vallen. Verder zijn beschadigingen zoals diepe krassen niet zo simpel te herstellen zoals dat bij hout wel het geval is, want schuren op kunststof is niet mogelijk. Om diezelfde reden kun je de kozijnen niet overschilderen in een andere kleur. En helaas is kunststof nog altijd duurder in aanschaf dan hout.

Kies je voor gemak, dan kies je kunststof
Houten kozijnen zijn dus op korte termijn de goedkoopste oplossing, maar vragen ook het meeste tijd en geld aan onderhoud. Kunststof is duurder in aanschaf maar vraagt vervolgens jarenlang niets meer van je. De keuze is aan jou.