De verschillende soorten stopcontacten die je kunt tegenkomen

Stopcontacten of wandcontactdozen; Ze komen in elk huis voor, maar toch is niet altijd iedereen even tevreden over zijn of haar stopcontacten. Het kan namelijk zo zijn dat je er echt te weinig hebt of dat ze niet op de plekken zitten waar jij ze het liefst zou willen hebben. Voorheen kwam je nog wel uit met één of twee stopcontacten in huis, maar tegenwoordig komt dit steeds minder vaak voor. We hebben dan ook steeds meer verschillende elektrische apparaten die we dagelijks allemaal moeten aansluiten op het stroomnet. Het is daarom wel zo handig om voldoende stopcontacten te hebben; die het bovendien ook nog eens goed doen. 

Een stopcontact binnen of buiten

Soms heb je niet alleen binnen, maar ook buiten stroom nodig. Voor het buitengebruik bestaan er dan ook speciale stopcontacten. Deze wandcontactdozen bieden extra bescherming tegen tegen vuil, vochtigheid of andere weersomstandigheden. De beschermingsgraad wordt hierbij aangeven met een getal; wat staat voor de mate waarin het apparaat dat aangesloten is op het stopcontact beveiligd wordt. Hogere cijfers zullen een betere bescherming bieden. Het is dus belangrijk dat je goed op dit getal let. Buitenstopcontacten zijn via het internet te bestellen; bijvoorbeeld op de website https://nlshop.se.com/

Ingebouwd of op de muur

Bij stopcontacten heb je verschil tussen de opbouw in contactdozen. Bij oude huizen is het vaker zo dat dat je deze opbouw nog ziet zitten. Het stopcontact zit hierbij dan op de muur. De stroomdraden die hierop aangesloten zijn, liggen in dit geval op de muur; veel voorkomend bij garages en schuren. Het stopcontact steekt in dit geval uit. Dit is niet altijd even mooi. Daarom worden bij de wat nieuwere huizen de stopcontacten vaker ingebouwd. De stroomdraden en het stopcontact zijn dan in de muur verwerkt. Er is hierbij niks dat uitsteekt.