Weten wat je doet? Kies voor betrouwbare bedrijfskleding!

Laat je nooit zomaar het veld insturen zonder de juiste persoonlijke bescherming. Door te weten wat je te wachten staat, kun je de juiste voorzorgsmaatregelen nemen.

Voorkomen is en blijft beter dan genezen. Dat is een waarheid waaraan niet te tornen valt. Waarom zou je die dan ook op de proef stellen? De juiste werkkleding kiezen is net zo logisch als een gordel omdoen tijdens het autorijden. Krijg je hoogstwaarschijnlijk te maken met vonken en splinters? Draag dan een veiligheidsbril. Vlekken op je kleding in de kiem smoren? Dan trek je natuurlijk een overall aan.

En zo kunnen we nog wel eventjes doorgaan. Doen we ook. Dankzij ons lijstje hieronder weet je hoe je jezelf kunt beschermen wanneer je een vak beoefent dat de nodige risico’s met zich meebrengt.

Hoofd koel houden

Wanneer er bij jouw werkzaamheden zware materialen komen kijken en/of je je regelmatig op grote hoogte dient te bevinden, doe je er natuurlijk alles aan om je schedel – en de inhoud daarvan – te beschermen. Kortom, draag een veiligheidshelm! In de meeste gevallen is dit wel verplicht en word je zonder een dergelijk hoofddeksel linea recta van de werkvloer gestuurd. En zolang je veiligheid niet zozeer in het geding is, kan een pet ook volstaan. Zeker wanneer je in de zon moet werken. Zodra het kwik begint te dalen, trek je uiteraard een comfortabele muts over je hoofd.

Oog om oog

Zon en ander fel licht kunnen schadelijk zijn voor je ogen, daar bestaan geen geheimen of discussies over. Bestaan jouw werkzaamheden onder andere uit lassen? Ook dan moeten je ogen afdoende beschermd worden. Hiervoor zijn veiligheidsbrillen en lasmaskers in het leven geroepen. Uiteraard kun je ook een lasmasker of ander gelaatsscherm gebruiken om je hele gezicht te beschermen. Sommige maskers beschermen ook je luchtwegen; in dat geval zijn ze uitgerust met een filter, dat onder andere fijnstof opvangt.

Wie de schoen past…

…heeft geluk. Maar wil wel zeker weten dat die aan alle veiligheidsvoorschriften voldoet zodra je je op je werk meldt. Ongelukken waarbij zware voorwerpen op je voet vallen moeten uiteraard koste wat kost vermeden worden. Kies dan ook voor werkschoenen met stevige punten, bijvoorbeeld van staal. Voor het comfort kun je zelfs kiezen voor waterafstotende exemplaren, om blaren en andere ongemakken te voorkomen. Laat je goed informeren welke soorten persoonlijke bescherming je nodig hebt en zet alles in het werk om eraan te voldoen!