De voor- en nadelen van de WarmteWinner

Energieleverancier Eneco is op de markt gekomen met de WarmteWinner. Een apparaat waarmee op gasverbruik bespaard kan worden. Het klinkt als een mooie inventie om de uitstoot van CO2 te verlagen. Zet de uitvinding nu niet meteen aan de kant als ‘te mooi om waar te zijn’. Lees de voor- en nadelen voordat je een oordeel velt.

Eneco warmtewinnerVoordelen

  • De gasrekening wordt lager
  • De CO2-uitstoot wordt gereduceerd
  • Vooral in combinatie met een groen energiecontract is er klimaatwinst
  • De kosten van het apparaat zouden binnen 4 jaar terugverdiend kunnen zijn
  • Kost €1000 (subsidie al verrekend), daardoor is het voor (een deel van) de bevolking redelijk toegankelijk
  • Onderhoudsvriendelijk en makkelijke plaatsing

Nadelen

  • Het stroomverbruik gaat omhoog: elektriciteitskosten stijgen (gascompensatie)
  • Kan alleen ingezet worden in combinatie met een cv-ketel
  • Werkt het best bij woningen met mechanische ventilatie
  • Je betaalt voor een servicecontract: in dat geval verdien je het apparaat in 7 jaar terug

Wat doet de WarmteWinner?

Het apparaat gebruikt warmte om de woning (ruimte) te verwarmen. Deze warmte was anders afgevoerd. Je kunt dus stellen dat het een vorm van recyclen is. In de WarmteWinner zit een lucht/water-warmtepomp. Warmte wordt uit de lucht gehaald om het water in de cv-ketel te verwarmen. Het apparaatje neemt een groot deel van het verwarmen over van de cv zelf. De piek ligt op 1,4 kW. Zorgt de Winner niet voor genoeg warmte, dan springt de cv-ketel bij. Het gasverbruik kan met dit apparaat, in optimale omstandigheden, met wel 60% dalen. Vooral in periodes waarin het warmer is. In de winter zal de cv zelf wel moeten helpen met verwarmen.

Lagere kosten stroom
De WarmteWinner werkt op stroom. Het gasverbruik gaat omlaag, maar het verbruik aan stroom stijgt. Máár de kosten van het extra verbruik vallen in het niet bij de besparing die je ermee doet. De tarieven van gas liggen namelijk bijna 3 keer zo hoog als die van stroom. Je bespaart dus aanzienlijk op de energierekening. Helemaal omdat het gastarief met zo’n 7 cent is gestegen en het stroomtarief met 2 cent is gedaald. Hoe meer gas je vervangt met stroom (en sowieso hoe minder je ervan gebruikt), hoe meer voordeel je eigenlijk hebt.

Met de inzet van zonnepanelen zorg je ervoor dat de kosten van je stroomverbruik niet extra word met natuurlijk als extra voordeel dat je je hele energierekening naar beneden gaat en je nog meer geld en het milieu bespaart.

Duurzamer uit Nederland

Als je een energiecontract hebt met groene energie, draag je extra bij aan de reducering van CO2-uitstoot. Gas wordt namelijk nog vaak opgewekt met fossiele brandstoffen, terwijl stroom veel vaker duurzaam wordt verkregen. Gas bij een groen contract wordt soms niet helemaal duurzaam opgewekt. Als je voor groen uit eigen land kiest, dan draag je extra bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot in Nederland. Een snel overzicht van zulke contracten vind je makkelijk door energie te vergelijken en te kiezen voor ‘alleen groene stroom uit Nederland’.

Besparing
De WarmteWinner kost zo’n € 1000,- als de subsidie die je ontvangt al is meegerekend. De besparing zou op ongeveer € 250,- per jaar komen, dit is waarschijnlijk wel in goede bespaaromstandigheden (lees: een goed geïsoleerde woning). Waarschijnlijk hoort er bij de WarmteWinner een servicecontract, waarvoor je € 5,- tot 15,- per maand moet betalen, dan bespaar je natuurlijk uiteindelijk minder. De levensduur van het apparaat is minimaal 15 jaar. Zodra de € 1000,- is terugverdiend door besparingen, zal je ook beginnen met besparen op gaskosten.

Op de markt

Het apparaat is nog niet op de markt. Half 2016 zullen ze in gebruik genomen worden. Het blijft dus nog een kwestie van ‘eerst zien, dan geloven’. En voor elk huishouden zal de reductie van gasverbruik verschillend zijn. Spannend! Voor nu: natuurlijk zijn er ook andere manieren om te besparen op gasverbruik die niets tot weinig kosten, zoals alleen ruimtes verwarmen waar je komt en de verwarming een uur voor vertrek uit te zetten. Levert besparing op en kost niets, op wat extra inspanning na dan.