Veiligheidsmaatregelen voor het werken met een rolstelling

Heb je een eigen bouwbedrijf, dan heb je waarschijnlijk ook een eigen rolstelling. Heb je die niet en ben je nog op zoek naar een stelling? Kijk dan eens in een rolsteiger shop. Daar kun je er makkelijk een bestellen. Het is dan wel belangrijk dat je goed let op de veiligheidseisen en of de desbetreffende rolsteiger daaraan voldoet. Vorig jaar is namelijk de regelgeving voor het werken met een rolstelling aangepast, waardoor er nieuwe veiligheidsmaatregelen gelden. Wij vertellen je daar graag meer over in dit artikel.

Wat houdt de nieuwe regelgeving in?

Per 2018 is er een nieuwe regelgeving die voornamelijk opgesteld is om het opbouwen van steigers veiliger te maken. Er gebeurden hier nog te veel ongelukken mee. Het uitgangspunt hierbij is dat de randbeveiliging van een platform minimaal moet bestaan uit een heupleuning. Je mag het platform pas betreden wanneer deze heupleuning er is, dus moet deze altijd geplaatst worden voordat het platform wordt betreden. Daarnaast moeten werkvloeren ook altijd voorzien zijn van een kantplank en boven- en tussenleuningen.

Voldoet jouw rolstelling al aan de nieuwe regelgeving?

Het is belangrijk om te controleren of jouw rolstelling hier al aan voldoet. Wanneer je na januari 2018 een volledig nieuwe stelling gekocht hebt, zit je waarschijnlijk goed. Als dat niet zo is, hoef je niet bang te zijn dat je een volledig nieuwe steiger moet kopen. Er zijn ook verschillende losse voorloopleuningen te koop die ervoor zorgen dat je huidige steiger ook aan de nieuwe regelgeving voldoet. Wanneer je daarvoor te veel voorloopleuningen moet bestellen, kan het echter ook voordeliger zijn om een volledig nieuwe steiger te kopen.

Andere veiligheidsmaatregelen

Wanneer er op hoogte gewerkt wordt, is veiligheid sowieso erg belangrijk. Er zijn daarom nog meer veiligheidsmaatregelen die je kan treffen om het valrisico zo klein mogelijk te maken. Maak gebruik van stabilisatoren om de steiger volledig recht en stevig te laten staan. Bekijk kritisch of het veilig is om met slecht weer de steiger op te gaan. Wanneer er een harde wind staat of de stelling in een smal steegje staat, is het slimmer om de werkzaamheden even uit te stellen om de veiligheid te kunnen waarborgen.