Spouwmuurisolatie – het rendement

Spouwmuurisolatie; je kunt er zelf niet aan beginnen. De vele voordelen die spouwmuurisolatie met zich meebrengen – minder tocht, minder stoken en een warmer huis – gaan aan een slechte isolatie snel verloren. Een professioneel, gecertificeerd isolatiebedrijf is dus pure noodzaak. Dat kost best wat; je zit al snel op minimaal 900 euro. Hoe haal je rendement uit die dure isolatie?

Investeren in comfort

Een aangenaam, warm huis mag wat kosten. Wooncomfort is veel waard, maar stookkosten zijn een groot gedeelte van de maandelijkse laten van een huis. Een gemiddelde cv-ketel kost bijvoorbeeld al 1200 euro! Voor zo’n bedrag ben je de eigenaar van een relatief simpel model. Extra’s, zoals op twee plekken tegelijk warm water kunnen tappen, kosten meer. Dan heb je nog gaskosten, stookkosten; met ca. 60 cent per kuub stook je zo een hoog bedrag weg. Met een ‘lege’ spouw stook je al snel voor Jan met de korte achternaam. Met een degelijke isolatie heb je én een warmer huis én lagere stookkosten!

Waar kies je voor?

Stel, je hebt een tussenwoning. Je huis is rond de 100 m2 groot. Dan is je spouw (afhankelijk van het jaartal van de woning) een grote kostenpost in je stookkosten. Je kunt dan uit verschillende soorten isolatie kiezen; schuim, parels of glaswol. Als je kiest voor hoogwaardige EPS-parels, kost het isoleren van de spouw 1400 euro. Kies je voor schuim, ben je rond de 1800 euro kwijt. De glaswol is de ‘goedkoopste’ (dat is maar net hoe je het ziet; wil je nu of later besparen?) met 1150 euro.

Een overzicht

Je rendement is afhankelijk van het isolatiemateriaal. Een klein overzicht van de kosten, voordelen en nadelen (gemiddelde kosten, uitgaande van een tussenwoning van ca. 100 m2).

Materiaal Voordelen Nadelen Kosten in €
Glaswol Relatief goedkoop Er moet voor geboord worden 1150
EPS-parels Lichtgewicht Beperkte ventilatiemogelijkheden in de spouw 1400
Schuim Ongevoelig voor schimmels en roest Tijdens het plaatsen van het schuim kun je geuroverlast hebben 1800
Steenwol Blijft zijn waarde behouden; niet gevoelig voor veroudering In verhouding met schuim minder vochtafstotend 1300

Het belangrijkste deel; de besparing

Die investeringen, dat is allemaal leuk en aardig, maar wat bespaar je nu precies? Wat zijn de harde cijfers – waar ligt de winst? Dat is een valide vraag! Je wilt immers wel weten, waar je in investeert (we gaan weer uit van een woning van ca. 100 m2 in deze berekening; een gecertificeerd isolatiebedrijf kan je precies vertellen wat voor jouw woning geldt). Je stookt met een spouwmuurisolatie gemiddeld 300 kuub gas minder per jaar! Van 1300 kuub gas naar 1000 kuub, een wereld van verschil. En dat verschil merk je; een besparing van bijna 260 euro per jaar! De investering heb je er snel weer uit; na een aantal jaar maak je winst. Meer geld voor andere leuke dingen.

Een gouden tip tot slot: loop niet te hard van stapel. Spouwmuurisolatie is een intelligente, duurzame en economische keuze, maar je kunt niet direct beginnen. Voordat je kunt genieten, gaat er een nauwkeurige isolatie door een gecertificeerd isolatiebedrijf aan vooraf. Neem de tijd voor je materiaalkeuze en isolatiebedrijf. Je kunt immers pas écht comfortabel wonen als je weet, dat je de juiste keuze hebt gemaakt