Problemen in de groepenkast

Problemen in de groepenkast hebben vrijwel altijd te maken met kortsluiting. Een groepenkast is het belangrijkste apparaat in huis als het gaat om een veilige verdeling van elektriciteit en problemen daarmee moeten met de nodige voorzichtigheid opgelost worden.

De verdeling in een groepenkast

Een groepenkast is de plaats waar de elektriciteit van de leverancier in huis binnenkomt.
De hoofdkabel komt het huis in en wordt verdeeld over verschillende groepen die de stroom in de verschillende delen van het huis van stroom voorzien.
Als veiligheid is er een hoofdschakelaar aangebracht bij elke groep. Deze heeft als functie om de stroom van de aangesloten groep uit te schakelen bij kortsluiting. Boven elke vier hoofdschakelaars zit een aardlekschakelaar die zichzelf uitschakelt bij problemen in één van de onderliggende groepen.

Kortsluiting

Een probleem met de groepenkast heeft vrijwel altijd te maken met kortsluiting ergens in huis, waardoor de elektra wordt uitgeschakeld. Kortsluiting kan veroorzaakt worden door vocht in een aansluiting, bijvoorbeeld door lekkage of overstroming in huis maar ook verkeerd gebruik van een apparaat kan kortsluiting veroorzaken, evenals zware apparatuur die niet goed is aangesloten is – denk hierbij aan een kookplaat, de oven of de wasmachine. Hierdoor ontstaat er een stroomstoring.

Probleem oplossen

Zet bij kortsluiting eerst alle apparatuur uit die binnen de betreffende groep valt die uitgeschakeld is. Hiermee voorkom je dat als je opnieuw de elektra inschakelt, je veel elektra in één keer vraagt (piekbelasting) waardoor alsnog de groep uitgeschakeld wordt.
Is alle apparatuur uit, zet dan de betreffende schakelaar weer goed en schakel alle apparatuur in. Je komt dan al snel de boosdoener tegen die kortsluiting veroorzaakt. Laat dit apparaat nakijken en eventueel repareren. Ik heb goed ervaringen met elektriciensleiden.nl.

Kan je geen apparaat vinden wat de kortsluiting heeft veroorzaakt, roep dan de hulp in van een elektricien. Hij kan de groepen nalopen. Soms zit er ergens een losse verbinding, dit kan je niet zelf oplossen. Ook kan een erkend elektricien de verdeling van alle apparatuur op de verschillende groepen controleren en adviseren of er een nieuwe groep nodig is. Als je nog geen aparte groep voor badkamer of keuken hebt, kan hij deze voor je aanleggen.