Makelaars

Makelaars helpen particulieren of bedrijven bij de koop of verkoop van onroerend goed. In Nederland is een makelaar bij de koop of verkoop van een woning niet verplicht, maar veel mensen kiezen hier wel voor omdat de (ver)koop van een huis niet altijd eenvoudig is en zij hier en daar de ondersteuning van een makelaar goed kunnen gebruiken.

Soorten makelaars
Een makelaar die iemand bijstaat bij de verkoop van een woning, wordt verkoopmakelaar genoemd. Een aankoopmakelaar daarentegen helpt juist de partij die een woning zoekt. Deze makelaars kunnen ondersteuning bieden bij het volledige koop- of verkoopproces, maar het is ook mogelijk om bijvoorbeeld een makelaar alleen in de arm te nemen voor het onderhandelproces.

Naast de makelaars die in koophuizen zijn gespecialiseerd, bestaan ook nog verhuurmakelaars. Een verhuurmakelaar werkt in opdracht van een woningverhuurder en houdt zich onder meer bezig met het vinden van huurders, het controleren van de door hen verstrekte gegevens en het opstellen van huurcontracten.

Brancheorganisaties van makelaars
Veruit de grootste en bekendste brancheorganisatie van makelaars is de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Een bij de NVM aangesloten makelaar mag zich ‘NVM-makelaar’ noemen. Een NVM-makelaar mag nog steeds zijn eigen tarieven bepalen, daar gaat de NVM niet over, maar wel moet de makelaar aan bepaalde voorwaarden voldoen om lid te mogen zijn van de NVM. Deze voorwaarden hebben onder meer betrekking op de scholing en het kennisniveau van de makelaar. Ook moet een NVM-makelaar zich aan de NVM-Erecode houden en mag hij alleen de belangen van zijn opdrachtgever behartigen.

Eveneens bekende brancheorganisaties van makelaars zijn VastgoedPRO en Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed (VBO). VastgoedPRO is overigens meer een beroepsvereniging dan een brancheorganisatie, aangezien zij zich vooral bezighoudt met het vergaren en delen van kennis. Makelaars sluiten zich hier vooral bij aan om toegang tot deze kennis te krijgen en om te netwerken met de andere leden. VBO is wel een echte brancheorganisatie met een eigen gedragscode die door de bij haar aangesloten makelaars moet worden nageleefd.
Bekendste Nederlandse makelaars
Nederland kent een groot aantal makelaars, maar de meeste makelaars zijn slechts in één of enkele provincies actief. Uitzondering hierop is Hoekstra & van Eck en Hendriks Makelaardij. Deze bij NVM aangesloten makelaar bezit kantoren in heel Nederland en heeft mede als gevolg hiervan het grootste aantal panden in zijn portefeuille van alle Nederlandse makelaars. Eveneens een grote speler op de markt is de in Zuid-Holland actieve Ooms Makelaars. Ook deze makelaar is aangesloten bij de NVM. NVM-makelaar is ook Van Santvoort Makelaars, een grote in Noord-Brabant actieve makelaar. In Noord-Brabant is Sweepmakelaardij.nl een bekende speler op de markt.