Energie besparen in huis d.m.v. isolatie

Het besparen op de kosten van energie kan op verschillende manieren. Ga zuiniger om met huishoudelijke apparaten of stap over op een goedkopere energieleverancier. Een andere manier om op energie te besparen is door het goed isoleren van je woning. Met een goed geïsoleerde woning kan je jaarlijks tot wel enkele honderden euro’s op je energierekening besparen. De meeste huizen die in de jaren negentig of later zijn gebouw, zijn doorgaans al goed geïsoleerd. Huizen die eerder zijn gebouwd beschikken vaak niet over isolatiemateriaal of over isolatiemateriaal van mindere kwaliteit. Het beter isoleren van deze huizen zal daarom zeker veel geld besparen.

Waarom je woning isoleren

Je woning isoleren levert zoals eerder genoemd geldbesparing op. Daarnaast zorgt een goed geïsoleerde woning ook nog eens voor een veel prettiger leefklimaat. Hoeveel energie je daadwerkelijk bespaart door een woning te isoleren, hangt af van meerdere factoren. Bij een tussenwoning die goed wordt geïsoleerd, levert dit een jaarlijkse besparing van zo’n € 200 op. Bij een vrijstaande woning die goed wordt geïsoleerd kan dit wel een besparing van € 400 per jaar opleveren. Om geld te besparen moet je natuurlijk wel eerst investeren. Het isoleren van een woning brengt natuurlijk kosten met zich mee. Uiteindelijk levert het ook een hoop op.

Tips
Een woning kan op verschillende manieren worden geïsoleerd. Het is allereest belangrijk om in kaart te brengen wat je kan verbeteren aan isolatie in je woning. Dit kun je zelf doen of dit kun je laten doen door een energieadviseur. Wanneer je een woning wilt laten isoleren kan je in aanmerking komen voor subsidie. Wanneer je twee isolatiemaatregelen treft krijg je 20% van de kosten terug via de subsidie energiebesparing woning. Denk naast isolatie ook aan ventilatie. Door isolatie wordt de woning goed geïsoleerd van buitenlucht. Voor een gezond leefklimaat is het ook belangrijk om ventilatieroosters te plaatsen.

Verschillende soorten isolatie

Je woning isoleren hoeft niet moeilijk te zijn, er komt geen gehele verbouwing aan te pas zoals veel mensen wel denken. Er zijn verschillende manieren om je woning goed te isoleren. Zo kan spouwmuurisolatie vanaf de buitenkant binnen een halve dag worden geplaatst. Gevelisolatie kan zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van de gevel. Voor gevelisolatie aan de buitenkant heb je wel een vergunning nodig van de gemeente. Vloerisolatie is mogelijk wanneer het huis over een kruipruimte beschikt. Vaak wordt dit gecombineerd met kruipruimisolatie. Dakisolatie is mogelijk voor het dak zelf en voor de zoldervloer. Dan is er nog isolatie door middel van dubbelglas. Een goedkope en gemakkelijke manier om uw huis te isoleren is door middel van het dichten van alle kieren en naden en door het plaatsen van radiatorfolie achter de verwarming