De kwaliteit van zonnepanelen

In het afgelopen decennium is het aantal zonnepanelen op daken van woningen en bedrijven sterk toegenomen. Dat is dan ook goed terug te zien in het straatbeeld. Als je om je heen kijkt en er op let, zal je opvallen op hoeveel plekken er eigenlijk al zonnepanelen geplaatst zijn. Een belangrijke reden voor deze stijging is de toenemende financiële aantrekkelijkheid. De panelen zijn niet alleen aanzienlijk goedkoper geworden, ook heeft de overheid tal van maatregelen genomen om de aanschaf en installatie aantrekkelijker te maken voor zowel bedrijven als particulieren. Hieronder lees je het een en ander over de verschillende typen zonnepanelen die beschikbaar zijn en de bijbehorende keurmerken.

Verschillende typen zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen in drie verschillende categorieën ingedeeld worden: monokristallijn, polykristallijn en dunne film zonnepanelen. Het rendement van deze panelen is verschillend. Zo zijn de monokristallijn het best, deze hebben het hoogste rendement, maar kosten dan ook het meest. De polykristallijn panelen hebben een net iets lager rendement en kosten dan ook iets minder. Dit is daarom een populaire optie. De dunne film panelen hebben een stuk lager rendement maar kennen de eigenschap dat ze goed werken bij weinig licht en hoge temperaturen, wat de andere twee opties niet zo goed kunnen. Deze dunne film panelen zijn het goedkoopst van de drie.

Keurmerken van zonnepanelen

Het CE-keurmerk is een Europees keurmerk dat garandeert dat een product aan de Europese wetgeving voldoet en is dan ook verplicht voor zonnepanelen. Dit garandeert in ieder geval een bepaalde mate van kwaliteit. Dan is er het IEC certificaat dat aan zonnepanelen wordt gegeven als ze aan normen voldoen die betrekking hebben op de veiligheid van het product. De panelen worden getest op onder andere duurzaamheid, betrouwbaarheid, omgang met verschillende weersomstandigheden en het verloop van het rendement. Ook dit certificaat is verplicht voor zonnepanelen. Het RoHS certificaat is een richtlijn die door de EU is opgelegd en heeft betrekking op het verminderen van het gebruik van gevaarlijke stoffen in elektronische producten. Overige certificaten zijn bijvoorbeeld het TÜV, ISO en VDE certificaat, waarover meer te lezen is op zonnepanelengids.com. en op EnergieAanbieding.nl