Je voordeur is je visitekaartje

De meeste voordeuren die je tegenkomt in nieuwbouwwijken, zijn van hetzelfde laken en pak. Gewone deuren die niets zeggen over de bewoners van het pand. De meeste mensen laten het ook zo, maar heb je een huis laten bouwen of een huis gekocht, dan wil je een voordeur die bij je past. Ook moet de voordeur aan alle eisen voldoen. Wil je een raampje of juist niet. Een brievenbus in de voordeur of apart een brievenbus naast je voordeur. Moet er alarm aangebracht worden of een bel? Er zijn zoveel wensen die allemaal bekeken moeten worden voordat je een voordeur gaat aanschaffen.

 

Vele stijlen voordeuren

 

De stijl van de voordeur kan iets zeggen over het huis of juist de bewoners. Heb je net een jaren’30 woning betrokken en zit daar zo’n recht-toe, recht-aan deurtje in dan is het voor de uitstraling van je woning mooier, om een bijpassende stijl voordeur aan te schaffen. Een mooie voordeur met een glas in lood raam zal perfect bij een huis uit deze jaren passen. Heb je echter een strak en modern huis gekocht met platte daken en weinig poes-pas? Dan zal voor dit huis ook een deur aan te schaffen zijn wat de juiste kleur en vormgeving heeft.

 

Tips bij de aanschaf van een voordeur

 

Het is niet enkel de uitstraling van een voordeur die belangrijk is maar ook de veiligheid moet gewaarborgd worden met een stevige deur. Een kwaliteitsdeur is kostbaar dus ga niet over één nacht ijs. Hoogwaardige kwaliteitsdeuren hebben hun prijs, maar meestal ben je er dan voor de rest van je leven vanaf.

Kies altijd de deur die bij je past. Je niet snel laten verleiden door een kleur en dan later spijt hebben. Een houten deur is gevoeliger voor onderhoud maar geeft wel meerwaarde aan je woning.

Kunststof deuren zijn bijna onderhoudsvrij. Op zo af en toe een schoonmaakbeurt na, heeft kunststof toch minder elan dan een houten exemplaar.

 

Onderhoud voordeur

 

Een nieuwe voordeur aanschaffen betekent ook dat je moet nadenken over het onderhoud. De deur zal regelmatig moeten worden geschuurd en geschilderd. Ga je dit zelf doen of is het de bedoeling om dit te laten doen. Met kunststof heb je geen schilderbeurten nodig dus kost in de toekomst eigenlijk niets.

 

Veiligheid

 

Een voordeur hoort preventief beveiligd te zijn tegen het inbrekersgilde. Veiligheid voor je gezin bereik je door goed hang en sluitwerk voor de deur aan te schaffen. Een voordeur draait naar binnen. Aan de kant van de scharnieren hoeven geen extra maatregelen te worden genomen. De sloten aan de andere kant zijn wel belangrijk. Ga na of de deur goed aansluit zodat er geen inbrekersgereedschap tussen gedrukt kan worden. Er zijn een aantal sloten die inbraak tegenhouden. Het insteekslot en het oplegslot zijn de meest gangbare sloten die geschikt zijn om een voordeur van te voorzien. Heb je aan de beide zijdes een deurkruk dan is het verstandig om altijd de deur op het nachtslot te houden.

Zorg in ieder geval voor sloten met een politiekeurmerk en ga niet voor goedkoop deurbeslag.