Niet elk zaagblad is hetzelfde

Van plan om een zaagblad te kopen? Misschien wist je het al, maar er zijn veel verschillende soorten zaagbladen en niet elk cirkelzaagblad past op elke cirkelzaagmachine. Toch zijn er eigenlijk drie groepen zaagbladen te herkennen: afkortzaagbladen, handcirkelzaagbladen en de precisiezaagbladen. Deze cirkelzaagbladen hebben allemaal weer een eigen functie en gebruiken. Het is daarom handig om te weten welk blad bij welke cirkelzaag hoort. Hieronder vindt u meer informatie over de soorten cirkelzaagbladen.

Afkortzaagbladen

Misschien wel logische dat dit zaagblad bedoeld is voor de afkortzaag. Maar waarom kun je niet gewoon een handcirkelzaagblad gebruiken voor een machine als de afkortzaag? Nou dat zit hem in de stand van de zaagtanden. Bij een afkortzaagblad zijn deze tanden naar voren gebogen, waardoor geschikt voor het afkorten van materialen. Wanneer je een afkortzaagblad zou gebruiken voor een handcirkelzaag zal het te zagen materiaal gaan barsten, wat natuurlijk niet de bedoelding is.

Handcirkelzaagbladen

Een handcirkelzaagblad is niet geschikt voor een afkortzaag, maar wel voor de volgende zaagmachines: handcirkelzaag, invalcirkelzaag, accu cirkelzaag en tafelcirkelzaag. Dit zaagblad is bedoeld om materiaal te ‘schulpen’ (recht doorzagen). De tanden staan in tegenstelling tot een afkortzaagblad naar achteren om hout snel en precies door midden te zagen.

Precisiezaagbladen

Precisiezaagbladen zijn eigenlijk de kleinere variant zaagbladen en dus bedoeld voor de mini cirkelzaag. In de meeste gevallen wordt een mini cirkelzaag al standaard geleverd met meerde mini zaagbladen. Deze cirkelzaagbladen hebben allemaal weer een eigen functie. Zo is de ene bedoeld voor hout en de andere weer voor metaal.

Al reeds in het bezit van een cirkelzaagblad? Dan is het onderhoud ervan erg belangrijk. Zo kunt u bijvoorbeeld het zaagblad slijpen. Het slijpen van cirkelzaagbladen gebeurd meestal met een slijpmachine, maar met enige ervaring kunt u het ook gewoon doen met een vijl. Daarnaast is het verstandig om na het zagen het zaagblad schoon te maken met ‘ovenspray’.