Kies ik een prefab of traditionele nokverhogende dakkapel?

Als aannemersbedrijf houden we ons bezig met verschillende uiteenlopende bouwactiviteiten, zoals metaalwerk, het vervangen van ramen en deuren en zo nu en dan het plaatsen van een dakkapel. Op het eerste gezicht lijkt het plaatsen van een dakkapel een ingewikkelde klus, maar dit valt reuze mee, zeker als het een simpele rechttoe rechtaan dakkapel is met een platdak. Op deze pagina gaan we het echter niet hebben over dakkapellen met platdak, maar over nokverhogende dakkapellen.

Antwoord zal worden gegeven op de volgende vraag: moet ik een nokverhogende dakkapel prefab laten plaatsen of is het toch verstandiger te kiezen voor de traditionele manier?

Wanneer een nokverhogende dakkapel?

Eerst zullen we uitleggen wat een nokverhogende dakkapel is, waarna we beide methoden zullen toelichten. U kiest voor een nokverhogende dakkapel als de stahoogte op de zolder zeer beperkt is en een normale dakkapel eigenlijk geen nut heeft. Sommige zolders hebben een nokbalk die zich bevindt op 1 meter 80, dan kan wel een dakkapel worden geplaatst, maar schiet u er eigenlijk niets mee op. Vandaar dat dan een nokverhogende wordt overwogen, ofwel een dakkapel die de hele zolder met een kleine meter omhoog trekt.

Je hebt twee soorten nokverhogende dakkapellen. De kleinere goedkopere versie is de verlegde nokdakkapel, waarbij alleen de voor- of achtergevel wordt verhoogd. Wanneer beide gevels worden verhoogd, dan spreek je over een nokverhoging. De verlegde versie kost ongeveer 80 procent meer dan een standaard dakkapel, waar de nokverhoging minimaal het dubbele kost van de meest simpele uitvoering.

Prefab of traditioneel plaatsen?

Net als iedere andere dakkapel kan een nokverhogende dakkapel prefab of traditioneel worden geplaatst. Zoals de naam al zegt, wordt een prefab dakkapel compleet geprefabriceerd in de fabriek van de leverancier. Om vervolgens met een kraan op het dak te worden geplaatst. Een traditionele dakkapel wordt van top tot teen op het dak opgebouwd. Overigens wil dat niet zeggen dat de constructie helemaal anders is, alleen een traditionele dakkapel sluit natuurlijker aan op de bestaande dakconstructie. De kosten van prefab en traditionele dakkapellen zijn ongeveer hetzelfde.

De conclusie

Misschien kunt u het al een beetje raden, maar een nokverhogende dakkapel kan beter traditioneel worden geplaatst. De kans dat de prefab nokverhogende dakkapel net niet helemaal goed past is redelijk groot en u wilt natuurlijk geen scheve dakkapel. Een prefab dakkapel is negen van de tien keer sneller geplaatst, maar dat wil niet zeggen dat het per definitie ook beter is. De daken waarop nokverhogende dakkapellen worden geplaatst zijn eigenlijk nooit recht, in tegenstelling tot de geprefabriceerde dakkapel. Kortom, complicaties zijn niet uit te sluiten. Wij van Aannemersbedrijf Koot raden dan ook aan een nokverhogende dakkapel traditioneel te plaatsen.

Bron: http://www.dakkapel-prijzen-vergelijken.nl