Kunststof of houten kozijnen?

Je huidige kozijnen zijn echt toe aan vervanging. Houtrot en bladerende verflagen zijn een doorn in het oog van huiseigenaren. Nu sta je voor de materiaalkeuze: hout of kunststof? Hout wordt vaak gekozen vanwege de warmte die het uitstraalt en men denkt dat kunststof niet past bij een karakteristiek huis. Maar dat hoeft geen belemmering te zijn: kunststof kozijnen zijn er in allerlei varianten en kleuren en ook in de variant “houtlook” waarbij je het verschil met echt hout niet zult zien vanwege de echte houtnerf structuur.

De voor- en nadelen van kunststof
Er zijn een heleboel voordelen te noemen van kunststof kozijnen. Zo denk je misschien dat kunststof niet duurzaam is, maar niets is minder waar. Door dubbel glas te kiezen zijn ze warmte- en geluidisolerend, je spaart het milieu door niet telkens te hoeven verven of beitsen en dus bespaar je op je eigen kosten op de lange termijn. Qua onderhoud heb je niet meer nodig dan een zachte doek met wat lauwwarm water en heel soms en druppel smeerolie om de ramen soepel te laten openen en sluiten. Een ander voordeel van kunststof kozijnen is de draai-kiep functie. Heerlijk een fris briesje door het huis zonder dat het raam wagenwijd open moet worden.

Niet alleen maar rozengeur en maneschijn
Bij elke goede afweging, moeten ook de nadelen overwogen worden. Zo kan het als nadeel worden gezien dat het raam in draai-kiep stand altijd naar binnen zal vallen. Verder zijn beschadigingen zoals diepe krassen niet zo simpel te herstellen zoals dat bij hout wel het geval is, want schuren op kunststof is niet mogelijk. Om diezelfde reden kun je de kozijnen niet overschilderen in een andere kleur. En helaas is kunststof nog altijd duurder in aanschaf dan hout.

Kies je voor gemak, dan kies je kunststof
Houten kozijnen zijn dus op korte termijn de goedkoopste oplossing, maar vragen ook het meeste tijd en geld aan onderhoud. Kunststof is duurder in aanschaf maar vraagt vervolgens jarenlang niets meer van je. De keuze is aan jou.

Weten wat je doet? Kies voor betrouwbare bedrijfskleding!

Laat je nooit zomaar het veld insturen zonder de juiste persoonlijke bescherming. Door te weten wat je te wachten staat, kun je de juiste voorzorgsmaatregelen nemen.

Voorkomen is en blijft beter dan genezen. Dat is een waarheid waaraan niet te tornen valt. Waarom zou je die dan ook op de proef stellen? De juiste werkkleding kiezen is net zo logisch als een gordel omdoen tijdens het autorijden. Krijg je hoogstwaarschijnlijk te maken met vonken en splinters? Draag dan een veiligheidsbril. Vlekken op je kleding in de kiem smoren? Dan trek je natuurlijk een overall aan.

En zo kunnen we nog wel eventjes doorgaan. Doen we ook. Dankzij ons lijstje hieronder weet je hoe je jezelf kunt beschermen wanneer je een vak beoefent dat de nodige risico’s met zich meebrengt.

Hoofd koel houden

Wanneer er bij jouw werkzaamheden zware materialen komen kijken en/of je je regelmatig op grote hoogte dient te bevinden, doe je er natuurlijk alles aan om je schedel – en de inhoud daarvan – te beschermen. Kortom, draag een veiligheidshelm! In de meeste gevallen is dit wel verplicht en word je zonder een dergelijk hoofddeksel linea recta van de werkvloer gestuurd. En zolang je veiligheid niet zozeer in het geding is, kan een pet ook volstaan. Zeker wanneer je in de zon moet werken. Zodra het kwik begint te dalen, trek je uiteraard een comfortabele muts over je hoofd.

Oog om oog

Zon en ander fel licht kunnen schadelijk zijn voor je ogen, daar bestaan geen geheimen of discussies over. Bestaan jouw werkzaamheden onder andere uit lassen? Ook dan moeten je ogen afdoende beschermd worden. Hiervoor zijn veiligheidsbrillen en lasmaskers in het leven geroepen. Uiteraard kun je ook een lasmasker of ander gelaatsscherm gebruiken om je hele gezicht te beschermen. Sommige maskers beschermen ook je luchtwegen; in dat geval zijn ze uitgerust met een filter, dat onder andere fijnstof opvangt.

Wie de schoen past…

…heeft geluk. Maar wil wel zeker weten dat die aan alle veiligheidsvoorschriften voldoet zodra je je op je werk meldt. Ongelukken waarbij zware voorwerpen op je voet vallen moeten uiteraard koste wat kost vermeden worden. Kies dan ook voor werkschoenen met stevige punten, bijvoorbeeld van staal. Voor het comfort kun je zelfs kiezen voor waterafstotende exemplaren, om blaren en andere ongemakken te voorkomen. Laat je goed informeren welke soorten persoonlijke bescherming je nodig hebt en zet alles in het werk om eraan te voldoen!

Huis isoleren met Alphine isolatie

U kunt het meeste op energie besparen door uw huis te laten isoleren. Met het huis isoleren bestrijd u tevens het vocht in huis. Bij Alpine Isolatie kunt u vrijblijvend een adviesgesprek aanvragen. Een van hun medewerkers komt dan bij u thuis, bekijkt de woning en maakt hiervan een technische beoordeling. De woning wordt gemeten en er wordt in de spouwmuur gekeken of er al isolatie aanwezig is en of deze dan nog voldoet. U krijgt van Alpine isolatie van dit gesprek een vrijblijvende offerte. Het huis isoleren kan door middel van spouwmuur isolatie, kruipruimte isolatie, dak isolatie en vloer isolatie. De medewerkers van Alpine Isolatie zijn op de hoogte van de nieuwste methodes, opgesteld door de Universiteit van Twente en vastgelegd door het Isolatie Gilde. Alle uitgevoerde werkzaamheden krijgt u van Alpine Isolatie tien jaar garantie. 

 

Uw huis isoleren met Alpine Isolatie is een goede keuze

Uw huis isoleren levert niet alleen een lagere energie rekening op maar uw huis wordt ook comfortabeler om in te wonen. Wanneer een huis niet, of niet goed, is geïsoleerd gaat er veel warmte verloren via het dak, de gevel, de ramen of de vloer. Als het huis goed is geïsoleerd en wordt geventileerd, zal tocht én vocht tot het verleden behoren. Mocht u niet goed weten wat nu de beste oplossing is voor uw woning dan kan Alpine Isolatie u hierin adviseren. Samen met u bekijken zij welke isolatie mogelijkheden er voor uw woning geschikt zijn. Door uitgebreid de woning te onderzoeken weten zij precies welke mogelijkheden passen bij uw woning. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van endoscopisch (spouw) onderzoek. U ontvangt hiervan een geheel vrijblijvende offerte precies op maat gemaakt voor uw woning. 

 

Wat zijn de isolatie mogelijkheden die Alpine Isolatie kan uitvoeren

Alpine Isolatie werkt voor particulieren en ondernemers. U kunt bij Alpine Isolatie dus terecht voor het isoleren van uw woonhuis maar ook voor het isoleren van uw bedrijfspand. U kunt bij Alpine Isolatie terecht voor:

  • Spouwmuur isolatie; geen koude buitenmuur meer, minder vochtdoorslag, minder geluidsoverlast.
  • Vloer isolatie; geen koude vloer meer, minder vocht en tocht, beter energielabel, minder CO2 uitstoot.
  • Dak- of zolder isolatie, geen tocht meer over de bovenverdieping, minder CO2 uitstoot, hogere woningwaarde.
  • Bodem isolatie, een goede mogelijkheid als vloer isolatie niet mogelijk is. 
  • Buitenmuur impregnatie, geen doorslaand vocht meer omdat muur waterafstotend wordt gemaakt, vermindering van vocht in de woning.

 

Uw huis isoleren maar met welke middelen?
Alpine Isolatie werkt onder andere met EnveriFoam, EPS grafiet parels, Spouwmuur isolatie wol, brandwerende spuit wol en CFK vrij polyurethaan. Welk product het beste is voor uw woning kunt u bespreken met de adviseur van Alpine Isolatie. Op alle producten en werkzaamheden die worden gebruikt en uitgevoerd geeft Alpine Isolatie jaar garantie. Uw huis isoleren geeft u meerdere voordelen: 

  • Uw energie rekening wordt lager
  • U verdient de investering binnen drie tot vijf jaar terug
  • Meer woongenot (wooncomfort) in uw woning door minder tocht en vocht en warmere vloeren

 

Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan bij Alpine Isolatie en kijk hoe uw huis isoleren voordelen voor u kan opleveren.

De juiste noodverlichting kopen

Als u de eigenaar van een gebouw bent, is de kans groot dat u verplicht bent om noodverlichting te kopen. Noodverlichting is namelijk verplicht in gebouwen waar veel mensen aanwezig zijn. Om precies te zijn dient er noodverlichting aanwezig te zijn als er meer dan 75 mensen op één moment aanwezig kunnen zijn. Noodverlichting in een appartementencomplex is in veel gevallen dus verplicht. Ook als er mensen in het gebouw werken dient er noodverlichting aanwezig te zijn. In bedrijfspanden mag noodverlichting dus zeker niet ontbreken. Wilt u noodverlichting kopen? Dan is het belangrijk dat u bekend bent met de regelgeving en de verschillende soorten noodverlichting.

Verschillende soorten noodverlichting

Om te beginnen is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de verschillende soorten noodverlichting. U kunt noodverlichting buiten plaatsen, maar in de meeste gevallen is het vooral van belang dat er binnen verlichting aanwezig is. Er zijn diverse noodverlichting merken waaruit u kunt kiezen. Over het algemeen wordt er voor led noodverlichting met accu gekozen. De verlichting mag namelijk niet afhankelijk zijn van uw netstroom, aangezien het gebouw verlicht moet zijn als de stroom uitvalt. Zeker bij vluchtrouteverlichting is dit het geval. Dit type verlichting slaat pas aan wanneer de stroom uitvalt, zodat men de weg naar buiten weet te vinden. Vluchtrouteaanduiding staat daarentegen juist altijd aan. 

Anti-paniek noodverlichting kopen?

In sommige gevallen is reguliere noodverlichting kopen niet voldoende. In ruimtes waar grote groepen mensen zich verzamelen kan er paniek ontstaan als de stroom uitvalt. Anti-paniek noodverlichting kopen en aansluiten is verplicht wanneer u de eigenaar van zo een gebouw bent. Bij een bioscoop is anti-paniekverlichting bijvoorbeeld verplicht. Daarom worden de vloeren altijd verlicht terwijl er zich een film afspeelt. 

Een goed noodplan is altijd van belang 

In Nederland is iedere werkgever verplicht om een noodplan te hebben. Noodverlichting kopen mag u dan ook absoluut niet vergeten als bedrijfsleider. Tevens is ook de aanwezigheid van een bedrijfshulpverlener verplicht. Noodverlichting kopen is één ding, maar daarnaast is het ook aan te raden om een noodplan te laten maken door een expert. Een specialist kan u bijvoorbeeld vertellen waar u de noodverlichting dient te plaatsen. Zo kunt u er absoluut zeker van zijn dat alle uitgangen op de juiste manier zijn aangegeven. Het zou ontzettend vervelend zijn als er geen noodverlichting aanwezig is als er een keer iets gebeurt. Bij noodverlichting-shop.nl koopt u energiebesparende en scherp geprijsde led noodverlichting met een hoge kwaliteitsstandaard.

Kies voor kwaliteit

Als u noodverlichting koopt, is het belangrijk dat u dit bij een betrouwbaar bedrijf doet. De noodverlichting dient te werken als er iets gebeurt. Tevens is het ook belangrijk dat u de noodverlichting eens in de zoveel tijd controleert. Er zijn diverse aanbieders waarbij u noodverlichting kunt bestellen. Goede noodverlichting hoeft zeker niet duur te zijn. Het is wel aan te raden om de noodverlichting op basis van een aantal factoren uit te kiezen. Ga bijvoorbeeld goed na op wat voor afstand de verlichting zichtbaar is. Ook zijn er lampen die met een automatische testfunctie komen, waardoor u gemakkelijker kunt controleren of alles nog functioneert. 

 

Het aanschaffen van tochtstrips

Niets is vervelender dan onnodige kieren tussen ramen of deuren. Niet alleen kunnen deze kieren het huis onbehaaglijk laten voelen in de winter, maar ze drijven ook de energiekosten omhoog. Het gevaarlijke aan kieren is echter dat je vaak niet doorhebt dat ze er zijn. Hierdoor kan het zo zijn dat je langzaamaan steeds meer betaald voor de gebruikte energie, maar niet weet waar dit door komt. Het aanschaffen van goede tochtstrips kan een oplossing zijn. Het is echter verstandig om eerst goed te kijken waar deze tochtstrips geplaatst moeten gaan worden en wat voor een tochtstrip je hier exact voor nodig hebt. Specifieke tochtstrips kunnen namelijk duurder zijn dan andere tochtstrips en het is zonde als de verkeerde variant wordt aangeschaft. In dit artikel vind je drie verschillende tochtstrips die je kunt kiezen wanneer je een kier weg wilt gaan werken.

 

Tochtstrips zelfklevend

Zelfklevende tochtstrips zijn onwijs handig voor elke dorpel met naar buiten zwaaiende deuren. Deze tochtstrips zijn geheel zelfklevend en kunnen daardoor gemakkelijk worden aangebracht op de ondergrond van de dorpel. Door de speciale acrylverf bestendige TPR afdichtstrip, houd je bacteriën en vocht buiten en dat maakt zowel de tochtstrip als de dorpel duurzamer. De zelfklevende strip is te verkrijgen in verschillende afmetingen en verkrijgbaar vanaf één meter. Zo kun je de tochtstrip gemakkelijk op maat snijden en aanbrengen. Het gemak hiervan is dat je niet online een specifieke maat hoeft te kiezen in de hoop dat hij past. Daarnaast wordt vaak een goede retourgarantie geboden, mocht u niet tevreden zijn over de tochtstrip.

Tochtprofiel met haar

Wanneer u een keur in een deur wilt afsluiten, kan het lastig zijn om de perfecte tochtstrips te vinden op het internet. In die gevallen kunt u vaak gemakkelijk kiezen voor een tochtprofiel met haar. Dit is een gemakkelijk aan te brengen strip waar borstelachtig haar aan zit. Deze borstels zijn in twintig verschillende maten te bestellen en drukken bij plaatsing tegen het kozijn aan. Zo wordt tocht voorkomen en wind buiten gehouden. Tochtprofielen met haar zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en ook de haren zijn in verscheidene aantallen in millimeters te bestellen. De kortste maat haren is 50mm. 

 

 Zelfklevend kader

Wanneer je te maken hebt met een egale, rechte, ondergrond is het een beetje overdreven om een speciale tochtstrip aan te schaffen. Hierbij betaal je namelijk aanzienlijk meer en het is zonde om dit te doen wanneer het niet nodig is. Daarom wil je kiezen voor de zelfklevende kader strip, die aan één stuk in banden kunnen worden aangeschaft. Deze band is opgerold en zit in een handig hanteerbaar doosje. Hierdoor is het product gemakkelijk te kopen en te gebruiken wanneer nodig. Dit zelfklevend kader is voorzien van een zelfklevende plakstrip die als dubbelzijdig tape fungeert. Bij het plaatsen van deze tochtstrip hoeft dan ook alleen maar de juiste maat te worden geknipt, waarna je het beschermpapier van de plakstrip trekt en hem gemakkelijk op de ondergrond plakt. Hierna druk je hem nog even goed aan, waarna hij stevig zal blijven zitten en alle tocht buiten zal houden.

 

Bij GYZS kun je terecht voor de nieuwste modellen tochtstrips van de beste kwaliteit. 

Aannemer inhuren voor je verhuizing

Soms loopt alles op rolletjes bij de verhuizing. Alles wordt op tijd opgeleverd en alle onderaannemers doen hun werk goed en ook op tijd. Het hele proces loopt zo goed dat het huis veel eerder opgeleverd gaat worden dan verwacht. Het lijkt wel een droom. Hoe vaak hoor je wel niet de horror verhalen dat het allemaal langer duurt dan gepland. Het is heerlijk om hier geen last van te hebben. Het hele verhuisplan wordt naar voren geschoven. Zeker nu de woning verkocht is en je in een huurwoning zit. Is het slim om de aannemer ook in te huren voor de verhuizing vraag je jezelf stiekem af. Hij heeft zo’n goede job gedaan! 

 

Een huis bouwen is vakwerk

 

Het bouwen van een huis is iets wat niet iedereen kan. Het lezen van de bouwtekeningen, het organiseren van de specialisten en ook het verzorgen van de juiste bevoorradingen. Het is moeilijk om dit allemaal goed te timen. Het voorbeeld wat we schetsen zal niet vaak uitkomen. Het is echter wel het droomscenario. Wanneer het uitkomt kan ik me voorstellen dat je ze meer werk wilt geven. Het verhuizen van alle spullen door de aannemer is toch wel iets anders. 


Verhuizen is een vak apart 

 

Het verhuizen van alle spullen is een echte klus. Ook is er specialistische apparatuur voor nodig. Een goede verhuiswagen, verhuisdekens, dozen, kratten en mogelijk zelfs een verhuislift. Het is belangrijk om te kiezen voor een specialist. Bekijk hier wat een goed verhuisbedrijf allemaal kan doen. De verhuizer heeft ervaring en weet precies wat hij doet. Hoewel de aannemer een specialist is in zijn vakgebied zal er toch leergeld betaald moeten worden om alles goed te laten verlopen. Schoenmaker blijf bij je leest is een veelgebruikte uitdrukking welke hier zeer van toepassing is. Een vakman op één gebied is nog geen vakman op een ander vakgebied. 

Manieren om jouw beginnende bouwbedrijf te promoten

Proficiat! Met het starten van je eigen bouwbedrijf. Het is een spannende tijd. Zul je wel voldoende klanten krijgen? Is het wel verstandig geweest om voor jezelf te starten? Of was het beter geweest om bij de baas te blijven? Kun je de investering in de bedrijfsbus en al het gereedschap wel terugverdienen? Het zijn vragen waar je uiteraard al lang en breed over nagedacht hebt. Het is vaak geen opwelling waarin je start met een bouwbedrijf. Vaak moedigen anderen je al aan om over te stappen. Soms komen er ook een aantal mooie klussen je kant op om een vliegende start te krijgen. Het is echter wel belangrijk om door te blijven groeien. Marketing is de sleutel voor een florerend bouwbedrijf. 

 

De juiste marketing doen 

 

Wanneer we het over marketing hebben kun je denken aan het maken van een goede website en het doen van zoekmachine promotie. In onze ogen is dit de basis. Het is belangrijk om online aanwezig te zijn. Simpelweg en alleen al om de toekomstige klanten een vertrouwd gevoel te geven. Door een sterk logo te hebben en een strakke website zullen klanten sneller overstag gaan. Daarnaast bieden de zoekmachines kansen om nieuwe klanten te krijgen. Klanten uit de regio bijvoorbeeld door lokale zoekmachine marketing te doen. Daarnaast is er ook nog social media om nieuwe klanten te vinden en te krijgen. Om alles een push te geven is het ook slim om te kiezen voor flyers bedrukken. Veel mensen vinden het prettig om iets vast te houden. Het is ook gemakkelijk om een flyer te bewaren. Mensen met bouwplannen zullen het bewaren en gebruiken als de tijd rijp is. 

 

Gewoon knallen! 

 

In het begin is het belangrijk om gewoon te gaan knallen. Pak al het werk aan wat je kunt krijgen. Zo blijft de schoorsteen wel roken.

Hoe je als starter toch aan een nieuwbouwwoning kunt komen

Een eigen huis kopen is natuurlijk heel spannend. Er zijn enorm veel keuzes om te maken: de regio en of je bestaande bouw of nieuwbouw wilt zijn daar enkele voorbeelden van. Vaak lijkt het voor starters een verre droom om een nieuwbouwwoning te kunnen aanschaffen. Toch is dit zeker mogelijk. het heeft zelf een hoop voordelen om als starter een nieuwbouwwoning te kopen. Wat deze voordelen zijn, lees je in onderstaande tekst. Wie weet geniet jij binnenkort ook van je spiksplinternieuwe woning.

Je hoeft er minder lang voor te sparen

Een van de grootste voordelen van een nieuwbouwwoning is dat je minder spaargeld nodig hebt. Dit komt doordat je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen voor een nieuwbouwhuis. Verder hoef je ook geen taxatie te laten doen, waardoor je ook een hoop geld kunt besparen. In vergelijking met bestaande bouw maakt dit een nieuwbouwwoning een stuk aantrekkelijker voor starters.

Een ander financieel voordeel is dat je energierekening waarschijnlijk een stuk lager zal uitvallen. Er wordt tegenwoordig namelijk enorm energiezuinig gebouwd, waardoor je een stuk minder kosten kwijt bent aan energie. Soms liggen er zelfs al zonnepanelen op het dag waardoor je een energieneutraal huis hebt. Verder wil de overheid groene huizen aanmoedigen, waardoor je een stuk meer mag lenen bij een energiezuinige woning!

Gebruik een starterslening

Online dagelijks naar woningen zoeken maakt de kansen een stuk groter dat je een woning vindt die compleet aan jouw wensen voldoet. Heb je uiteindelijk jouw gedroomde eerste nieuwbouwhuis gevonden, maar is deze net te duur, dan is er gelukkig een uitkomst. Met een starterslening is het misschien wel mogelijk om deze woning te betalen. Dit is namelijk een aanvullende lening die je afsluit naast je normale hypotheek. Het voordeel hiervan is dat je de eerste drie jaar hier geen rente of aflossing voor hoeft te betalen. Hierdoor wordt een nieuwbouwwoning voor jou als starter opeens een realistische optie.

Bouw je eigen huis

Wil je een huis dat compleet aan je eigen wensen voldoet? Dan is het soms een mogelijkheid om je eigen woning te bouwen. In sommige regio’s, steden en dorpen kun je zelf een huis laten bouwen. Dit doe je dan vaak samen met de gemeente en een woningbouwcorporatie. Deze optie kan financieel een stuk aantrekkelijker zijn, aangezien je zelf keuzes kunt maken over je woning. Lijkt je dit een goed plan? Dan is het slim om bij de gemeente te informeren naar de mogelijkheden en de voorwaarden voor starters. Lees meer op Nationale Nederlanden over hoe dit in zijn werk gaat.

Aannemer inhuren of zelf aan de slag?

Wanneer je een woning hebt en deze geschikt wilt maken om als senior te gaan bewonen is het mogelijk om de aanpassingen zelf te doen. Ook kun je een aannemer inhuren. Het is vaak afhankelijk van de aanpassingen welke je wilt doorvoeren en hoe handig jezelf of kennissen zijn. Een drempelverlagend is vaak een grotere klus dan je denkt. Ook het verbreden van de kozijnen is geen eenvoudige klus. Als er wat misgaat als je het zelf doet dan ben je ook zelf aansprakelijk voor de schade. Het plaatsen daarentegen van steungrepen in het toilet of op de badkamer is iets wat iets gemakkelijker is. Het gaat dan om het boren van gaatjes en het vastschroeven van de grepen. Laten we kijken wat het beste is.

Specialisten aan het werk

Laten we kijken naar het kiezen van een traplift. Door een traplift is het niet nodig om te verhuizen naar een woning waar alles op dezelfde verdieping zit. Het is mogelijk om er dan nog vele jaren te blijven wonen. Otolift.nl is een aanbieder van trapliften. Voor het laten plaatsen van een traplift is het niet nodig om een aannemer in te huren. De specialisten van het bedrijf komen langs om alles te monteren. Het is duidelijk geen klus om zelf te doen. Het is belangrijk om een vakman in te schakelen. Iemand die het al vaker heeft uitgevoerd kan het sneller en beter dan een hobby klusser.

Een aannemer inschakelen

Wanneer het gaat om werk wat je niet zelf kunt doen is het beter om een vakman in te schakelen. Een aannemer kan gemakkelijk de drempels vervangen en ook de kozijnen wat breder maken. Ze hangen de deuren mooi af en zorgen voor de beste deurklinken. Het is voor hen een fluitje van een cent. Natuurlijk staat hier wel een investering tegenover.

Optrekkend vocht als gevolg van een bouwfout

In Nederland worden steeds meer huizen bijgebouwd en soms wordt daar natuurlijk wel eens een fout gemaakt. Bouwfouten komen vaak naar boven bij een bouwtechnische keuring die door de koper gedaan wordt. Sommige bouwfouten zijn maar klein en meteen zichtbaar, andere zijn groter maar wellicht pas later zichtbaar. Een van die bouwfouten die vaak pas later zichtbaar zijn, is optrekkend vocht.

Optrekkend vocht door gebrek aan waterkering

Het is niet altijd even makkelijk om optrekkend vocht te herkennen. Vochtplekken zie je vaak pas wanneer het al in een vergevorderd stadium is. Daarnaast kunnen ook schimmels zich voordoen en ontstaat er een muffe geur. Vochtproblemen in huis kunnen dan ook zeker slecht zijn voor de gezondheid. Daarnaast kan ook verf, behang en pleisterwerk loskomen van de muur door optrekkend vocht. Vaak komt optrekkend vocht voor in muren bij oudere huizen die niet voorzien zijn van een waterkering ter hoogte van het grondniveau. Het grondvocht wordt hierdoor geabsorbeerd door de muren en verplaatst zich capillair.

Andere oorzaken van optrekkend vocht

Optrekkend vocht wordt vaak veroorzaakt door de bovengenoemde bouwfout, maar kan ook andere oorzaken hebben. Zo kan het simpelweg komen door de grondsoort in uw omgeving. Daarnaast kunnen ook condensatie in de spouw, regendoorslag op de buitenmuur, beluchtingsgaten beneden maaiveldniveau, een defecte regenpijp of scheuren in de fundering zorgen voor optrekkend vocht en andere vochtproblemen in huis.

Het verschil tussen optrekkend vocht en doorslaand vocht

Er kunnen zich natuurlijk verschillende vochtproblemen voordoen in huis. De meest voorkomende soorten zijn optrekkend vocht en doorslaand vocht. Optrekkend vocht komt vanuit de grond en ontstaat meestal door grondwater of bodemwater. Doorslaand vocht ontstaat vrijwel altijd doordat een poreuze buitenmuur neerslag absorbeert. Het is daarom ook makkelijk te herkennen of u te maken heeft met doorslaand of optrekkend vocht. Bij doorslaand vocht ziet u tijdens of na een regenbui vochtplekken ontstaan op de binnenzijde van uw buitenmuur.